Van alles en nog wat

Hoe het begon

Van jongs af aan

Vandaag de dag zou ik mezelf omschrijven als een haakverslaafde, met een grote liefde voor katoen in alle kleuren van de regenboog, amigurumi en rammelgeluidjes. Besmet met het haakvirus sinds ik 6 jaar oud ben en het is nooit meer goed gekomen. Alles wat maar te maken heeft met naald en draad heb ik wel geprobeerd: breien, punniken, borduren, punch needling, weven, naaien. Naast het haken kwam er een naaimachine bij, en lapjes stof. Samen met mijn moeder heb ik, toen ik klein was, mijn eerste kussentje genaaid op de machine. Zelf maakte ik met de hand kleertjes voor poppen. Maar haken blijft de grootste passie. Inmiddels heb ik stiekem meer bolletjes in mijn bezit dan mijn handen kunnen verwerken in de komende aantal maanden. Goed, jaren. Oke, misschien wel een mensenleven. Gelukkig is verslaafd zijn aan een haaknaald en bolletjes één van de gezondste verslavingen die je kunt ontwikkelen. Dat dan weer wel.

Inmiddels heb ik stiekem meer bolletjes in mijn bezit dan mijn handen kunnen verwerken in de komende aantal maanden. Goed, jaren. Oke, misschien wel een mensenleven.

Nu zou je denken, één en één is twee, toch? Om iets te kunnen doen met die altijd jeukende handen om iets te maken en de bolletjesberg, zou je natuurlijk twee vliegen in één klap kunnen slaan door gewoon dingen te gaan maken.

En dat deed ik ook.

Alleen, op een gegeven moment heb je zelf wel genoeg sjaals. En je moeder ook. En je oma. En de rest van je familie, je buren, vrienden en collega’s. Tja. Wat dan? Ik stapte over op het maken van amigurumi (knuffels) en kraamcadeautjes. En ook dit werkt verslavend. Ze zijn mega schattig en je wordt steeds enthousiaster om een volgend project te maken. Alleen, ik hoef ze niet per se allemaal zelf te houden. Wat moet ik er mee doen? En om nou een hele vitrinekast neer te zetten met knuffeltjes.. niettt zo mijn ding zeg maar. (Om nog maar niet na te denken over alle uren die je moet afstoffen!)

Gelukkig was daar het moment dat iemand van school me vroeg of ik niet eens een sjaal kon maken. Ze wilde mij er best voor betalen. Nou, daar had ik wel oren naar! En zo geschiedde. Het smaakte naar meer. Nu voel je hem al aankomen he? Cosy Up was born.

Op een gegeven moment heb je zelf wel genoeg sjaals. En je moeder ook. En je oma. En de rest van je familie, je buren, vrienden en collega’s.

COSY UP

Hoe ik kwam op de naam Cosy Up? Eigenlijk kwam dat voort uit een gevoel. Het gevoel dat ik krijg, als ik lekker op de bank zit met een goeie kop thee en m’n haakwerk op schoot (puur geluk!), dat is Cosy Up. Even je hoofd leegmaken en focussen op het haken. In de winter als het buiten guur en koud is, je heerlijk binnen zit met een dekentje op schoot, lekker je sloffen aan en Netflix op de achtergrond; even lekker de tijd voor jezelf. Ik vind dat gewoon onwijs gezellig en knus! Omdat ik via Instagram eigenlijk voornamelijk in het Engels post, wilde ik een begrip hebben dat ‘gezelligheid’ in het Engels kon vangen. En laat dat nou nét een woord zijn dat je dus mooi niet kan vertalen! Dus een paar jaar voordat ik begon aan het Project Bloggen en website, in het Nederlands, en termen als Hygge, Ikigai, Lagom en Lykke nog lang niet zo hip en bekend waren, moest ik uit mijn eigen inspiratie putten. Hoe ging ik uitleggen wat ik bedoelde?

Gezelligheid is echt een gevoel, of een situatie. Het is iets waar wel iedereen heel veel moeite voor doet, maar wat niet tastbaar is. Voor mij is Cosy Up precies dat gevoel. Die lekkere ouderwetse gezelligheid. Steek binnen de kaarsjes aan, spelletjes doen met vrienden met warme chocomel en zelfgemaakte appeltaart er bij. Knus! Of in de zomermaanden, als de zonnestralen je tegemoet komen, een glas zelfgemaakte ice tea en een BBQ met vrienden; gezellig! Combineer dat fijne gevoel, ontspanning en één van mijn grootste passies, handwerken, en dat is Cosy Up.

Spread the love

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.