Het zijn gekke tijden door het Corona virus. Het zal je dan ook niet ontgaan zijn; vanaf 1 juni is een mondkapje verplicht in het OV. Als je je hier niet aan houdt, kan je een boete krijgen van maar liefst €95. En daar heeft natuurlijk niemand zin in!
Dus om dat te voorkomen, scoor jij natuurlijk ook een herbruikbaar mondkapje. Waar ga jij voor, een mondkapje dat zo min mogelijk opvalt, of juist een exemplaar met een leuk kleurtje of vrolijk printje?

Klik hier om direct naar de mondkapjes in de webshop te gaan


Mondkapjes, mondmaskers, hoe zit het nou eigenlijk?

In grote lijnen zijn er 3 soorten mondkapjes (ook wel mondmaskers, mondneusmaskers of gezichtsmaskers genoemd). De zorg gebruikt ademhalingsbeschermingsmaskers, ook wel bekend als de FFP-maskers, en medische gezichtsmaskers, oftewel chirurgische maskers. En als laatste zijn er de niet-medische mondkapjes.

Medische mondmaskers zijn geschikt voor de zorg. Een medisch mondmasker moet voldoen aan Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan de FFP2-maskers, waar het IC personeel mee rondloopt. Omdat deze maskers schaars zijn in de Corona periode, bewaren we deze voor de mensen die ze het hardst nodig hebben.

De niet-medische mondkapjes kunnen worden gebruikt voor iedereen buiten de zorg. Deze kun je dus gewoon aanschaffen voor eigen gebruik. Besef wel: een niet-medisch mondkapje draag je niet ter bescherming van jezelf, maar kan bij goed gebruik het risico verkleinen dat druppeltjes uit de mond en neus worden verspreid naar de omgeving. Het is dan ook geen vervanging van, maar een aanvulling op de geldende hygiëneregels.

Beschermt een niet-medisch mondkapje mij tegen het Coronavirus?

Nee. Met een mondkapje bescherm je niet jezelf, maar de mensen om je heen, bij het zorgvuldig dragen en gebruiken. Volgens het RIVM houden de meeste mondkapjes de druppeltjes die de drager produceert wél enigszins tegen. Je draagt de mondkapjes dan ook vooral om anderen te beschermen en niet te besmetten.

En de coronacrisis treft ons allemaal. Dus juist in deze moeilijke tijd moeten we goed op onszelf letten. Én op elkaar! We doen het niet alleen, maar we doen het samen. Ik bescherm jou, jij beschermt mij.

Zijn mondkapjes verplicht?

Vanaf 1 juni 2020 is een mondkapje verplicht voor reizigers van 13 jaar en ouder en OV-personeel. Gebruik daarvoor een niet-medisch mondkapje of een zelfgemaakt mondkapje. Zo zorgen we ervoor dat medische mondkapjes voor de zorg beschikbaar blijven.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een mondkapje?

Voor gebruik in het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje zonder filter, bijvoorbeeld van katoen, voldoende. Een sjaal, het gebruik van een kraag van een jas of bijvoorbeeld mondkapjes gemaakt van een sok zijn niet toegestaan in het openbaar vervoer.

Hoeveel mondkapjes heb ik eigenlijk nodig?

Bij elke reis in het openbaar vervoer heb je een nieuw of gewassen exemplaar nodig. Houd er dus rekening mee dat je 2 mondkapjes nodig hebt per dag, één voor de heenreis en één voor de terugreis. Draag het mondkapje maximaal 3 uur. Houdt er rekening mee dat je zonder mondkapje niet mag reizen met het OV. Daarnaast is iedereen verantwoordelijk om de mondkapjes zelf aan te schaffen. Ze zijn niet te koop op treinstations, dus vergeet niet voordat je gaat reizen om een tof exemplaar te scoren!

Wat moet ik doen met mijn mondkapje na gebruik?

Je kan je mondkapje gewoon wassen! Hartstikke fijn, want door ze te hergebruiken doe je er langer mee.

Wasvoorschriften:

De mondkapjes worden gemaakt van katoen. Katoen is een duurzame stof die wel wat wasbeurten kan verdragen, ook op hoge temperaturen. Wel zo prettig! Na gebruik moet je het mondkapje wassen op 60 graden op een volledig wasprogramma met alleen wasmiddel (geen wasverzachter). Doe ze per stuk in een wasnetje. Óf kies ervoor om het mondkapje even uit te koken. Gebruik een pan met kokend water, doe hier een klein beetje wasmiddel in en laat het 20 minuten in het water staan. Je hoeft het vuur niet aan te laten staan. Daarna kan je het mondkapje drogen aan de lucht. Als de mondkapjes vervolgens droog zijn kan je de plooitjes weer persen onder een heet strijkijzer. Bewaar je mondkapje vervolgens zo steriel mogelijk. Een hersluitbaar zakje is perfect hiervoor!

Is je mondkapje kapot of versleten?

Als je voelt dat de stof van je mondkapje verslijt of veel dunner wordt, kun je overwegen om een nieuw mondkapje te gebruiken. Je oude mondkapje kan dan bij het restafval.

Belangrijk:
Pak de mondkapjes alleen vast bij de striklinten of het elastiek om te voorkomen dat je handen “vies” worden.

Moet ik een filter gebruiken?

De mondmaskers bieden ook zonder filter voldoende bescherming voor burgers. Optioneel kan er een filter toegevoegd worden, handig voor als je werkt als professioneel hulpverlener. Of gewoon omdat je het prettiger vindt!

Hoe kan ik een filter toevoegen?

Onderaan zit een opening met een omslag, net zoals bij een kussensloop. In de opening kan een vervangbaar filter geschoven worden, die dan door de omslag op zijn plaats gehouden wordt. Zo blijft het filter netjes op zijn plek tijdens het dragen.

Je kan als filter een stukje keukenpapier toevoegen, maar we hebben ook filters beschikbaar in de webshop! En wat helemaal handig is; je kan deze filters uitkoken en hergebruiken tot wel 10-15 keer. Scheelt dan toch weer.

Wanneer moet ik het filter vervangen?

Als het filter nat is, moet je deze vervangen. Ook als je het mondkapje even afzet en erna opnieuw opzet, is het een goed idee om een nieuw filter te gebruik (en het masker te wassen).
Als je de filters die wij verkopen 10-15 keer hebt uitgekookt en hergebruikt, zijn deze aan vervanging toe.

Elastiek of striklinten?

Elastiek is makkelijk te bevestigen achter de oren. Simpel en effectief! Bij langer dragen van het mondkapje zou het kunnen dat de elastieken minder prettig aanvoelen doordat deze achter de oren geplaatst worden. Of als je bijvoorbeeld een bril draagt wordt het wel erg druk bij je oor. Daarom hebben we ook de optie voor mondkapjes met striklinten.

Striklinten zorgen ervoor dat er steeds voldoende afstand blijft tussen je handen en je gezicht. Hierdoor draagt het mondkapje prettiger als je deze wat langer moet dragen of als je bijvoorbeeld een bril draagt.

Dan is de enige vraag die nog overblijft; hoe ga jij vanaf 1 juni reizen in het OV? Wil je een mondkapje dat zo min mogelijk opvalt, of kies je voor een leuk kleurtje of vrolijk printje?

Voor meer informatie en de richtlijnen van de overheid verwijzen wij je graag door naar:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes