Hoe het begon

Van jongs af aan

Vandaag de dag zou ik mezelf omschrijven als een haakverslaafde, met een grote liefde voor katoen in alle kleuren van de regenboog, amigurumi en rammelgeluidjes. Besmet met het haakvirus sinds ik 6 jaar oud ben en het is nooit meer goed gekomen. Alles wat maar te maken heeft met naald en draad heb ik wel geprobeerd: breien, punniken, borduren, punch needling, weven, naaien. Naast het haken kwam er een naaimachine bij, en lapjes stof. Samen met mijn moeder heb ik, toen ik klein was, mijn eerste kussentje genaaid op de machine. Zelf maakte ik met de hand kleertjes voor poppen. Maar haken blijft de grootste passie. Inmiddels heb ik stiekem meer bolletjes in mijn bezit dan mijn handen kunnen verwerken in de komende aantal maanden. Goed, jaren. Oke, misschien wel een mensenleven. Gelukkig is verslaafd zijn aan een haaknaald en bolletjes één van de gezondste verslavingen die je kunt ontwikkelen. Dat dan weer wel.

Inmiddels heb ik stiekem meer bolletjes in mijn bezit dan mijn handen kunnen verwerken in de komende aantal maanden. Goed, jaren. Oke, misschien wel een mensenleven.

Nu zou je denken, één en één is twee, toch? Om iets te kunnen doen met die altijd jeukende handen om iets te maken en de bolletjesberg, zou je natuurlijk twee vliegen in één klap kunnen slaan door gewoon dingen te gaan maken.

En dat deed ik ook.

Alleen, op een gegeven moment heb je zelf wel genoeg sjaals. En je moeder ook. En je oma. En de rest van je familie, je buren, vrienden en collega’s. Tja. Wat dan? Ik stapte over op het maken van amigurumi (knuffels) en kraamcadeautjes. En ook dit werkt verslavend. Ze zijn mega schattig en je wordt steeds enthousiaster om een volgend project te maken. Alleen, ik hoef ze niet per se allemaal zelf te houden. Wat moet ik er mee doen? En om nou een hele vitrinekast neer te zetten met knuffeltjes.. niettt zo mijn ding zeg maar. (Om nog maar niet na te denken over alle uren die je moet afstoffen!)

Gelukkig was daar het moment dat iemand van school me vroeg of ik niet eens een sjaal kon maken. Ze wilde mij er best voor betalen. Nou, daar had ik wel oren naar! En zo geschiedde. Het smaakte naar meer. Nu voel je hem al aankomen he? Cosy Up was born.

Op een gegeven moment heb je zelf wel genoeg sjaals. En je moeder ook. En je oma. En de rest van je familie, je buren, vrienden en collega’s.

Cosy Up begon klein, met handgemaakte knuffels en een kleine voorraad. En toen ergens zo aan het begin van 2020 gebeurde er iets wat heel de wereld op z’n kop zette. Dat zal je vΓ‘st niet gemist hebben. Juist, iets met een pandemie. Toen ook mijn leven eigenlijk stil kwam te liggen (want, stage in het laboratorium en lockdowns, bijbaantje in de horeca en lockdowns en alle andere activiteiten die eigenlijk niet door konden gaan) liep ik thuis een klein beetje tegen de muren op van verveling. Van 5 dagen in de week studie en zaterdag werken naar 7 dagen in de week thuis zitten. Daarnaast mocht mijn vriend wel nog naar zijn werk toe, dus de enige aanspraak die ik had waren de 2 goudvissen hier, en ik zat aan het einde van de dag als een soort puppy bij de voordeur tot mijn vriend weer thuis kwam (mensen, mensen!) en ik weer aanspraak had. Niet Γ©cht ideaal. Dus om de lege uren te vullen heb ik mijn handen uit de mouwen gestoken en ben ik aan de slag gegaan met mijn naaimachine om dat assortiment eens flink uit te gaan breiden. Beste beslissing ooit want het werd een mega succes! Op de Biomarkt waar ik elke maand sta gingen de nieuwe producten als warme broodjes over de toonbank. Yes!

Maar, toen het leven (godzijdank) weer een beetje op gang kwam, kon ik natuurlijk niet zo veel tijd meer (blijven) steken in alles zelf maken. En zo haalde mijn eigen succes me eigenlijk een klein beetje in. Want een onwijs goeie marktdag en uitverkochte producten, betekent iedere avond aan de slag om de voorraad weer aan te vullen. En toen werd het even te veel van het goeie naast de studie, het werk en de rest van de dagelijkse activiteiten. Tijd voor een brainstormsessie.

De oplossing was simpel!

Niet meer Γ‘lles zelf maken, maar ook bestaande producten inkopen. En oh wat vond ik deze stap spannend! Uiteraard moest dit wel aansluiten bij de idealen die belangrijk zijn voor Cosy Up, maar eigenlijk was de keuze voor de eerste 2 merken die werden toegevoegd aan het assortiment al heel snel gemaakt. Naast handgemaakte producten voor baby en moeder kwamen er nu ook verzorgingsproducten bij van NaΓ―f en Marcel’s Green Soap. En toen is het balletje gaan rollen. Beetje bij beetje zijn er nog meer prachtige merken bij gekomen die ook nog eens duurzaam en verantwoord zijn. Inmiddels heeft Cosy Up Γ©cht genoeg opties voor de fijnste plasticvrije, herbruikbare en milieubewuste producten voor je geselecteerd voor eenΒ duurzameΒ toekomst. Ons assortiment bestaat uit verantwoordeΒ merkenΒ van (veelal)Β Nederlandse bodem,Β die bewust bezig zijn met de gebruikte materialen en de wereld van morgen.Β ZeroΒ Waste producten, plasticvrije alternatieven, natuurlijkeΒ verzorgingsproductenΒ en eenΒ verantwoordΒ assortimentΒ babyproducten.
Lief voor jou, lief voor je huid en lief voor de natuur!

Cosy Up hecht veel waarde aanΒ duurzaamheid, en we letten dan ook extra op de waarden, materialen en het productieproces van de merken die we verkopen. OnsΒ duurzame assortimentΒ hoeft niet de wereld te kosten; zowel letterlijk als figuurlijk niet. Fijn toch?

COSY UP

Hoe ik kwam op de naam Cosy Up?

Eigenlijk kwam dat voort uit een gevoel. Het gevoel dat ik krijg, als ik lekker op de bank zit met een goeie kop thee en m’n haakwerk op schoot (puur geluk!), dat is Cosy Up voor mij. Even je hoofd leegmaken en focussen op het haken. In de winter als het buiten guur en koud is, je heerlijk binnen zit met een dekentje op schoot, lekker je sloffen aan en Netflix op de achtergrond; even lekker de tijd voor jezelf. Ik vind dat gewoon onwijs gezellig en knus! Omdat ik via Instagram eigenlijk voornamelijk in het Engels post, wilde ik een begrip hebben dat β€˜gezelligheid’ in het Engels kon vangen. En laat dat nou nΓ©t een woord zijn dat je dus mooi niet kan vertalen! Dus een paar jaar voordat ik begon aan het Project Bloggen en het bouwen van de website, allemaal in het Nederlands, en termen als Hygge, Ikigai, Lagom en Lykke nog lang niet zo hip en bekend waren, moest ik uit mijn eigen inspiratie putten. Hoe ging ik uitleggen wat ik bedoelde?

Gezelligheid of ‘knus’ is echt een gevoel, of een situatie. Het is iets waar wel iedereen heel veel moeite voor doet, maar wat niet tastbaar is. Voor mij is Cosy Up precies dat gevoel. Die lekkere ouderwetse gezelligheid. Steek binnen de kaarsjes aan, spelletjes doen met vrienden met warme chocomel en zelfgemaakte appeltaart er bij. Knus! Of in de zomermaanden, als de zonnestralen je tegemoet komen, een glas zelfgemaakte ice tea en een BBQ met vrienden; gezellig! Het is zo belangrijk om te zorgen dat je af en toe ontspant en het gezellig maakt met elkaar. Maar Γ³Γ³k dat je het gezellig maakt met de mooie wereld om je heen. Niet alleen de mensen om ons heen maar ook de natuur heeft ons zo veel te bieden. Wie kan er nou niet genieten van een rondje in het bos lopen in de herfst? Of lekker bakken op het strand in de zomer. Ook dΓ‘t is gezelligheid en genieten. Maak het eens wat vaker gezellig met elkaar en de natuur. En laten we zorgen voor al het moois wat we om ons heen hebben. Kies eens wat vaker voor een plasticvrij alternatief en laten we samen zorgen voor minder plastic in de zee zodat ook de dieren in de zee het samen gezellig kunnen blijven maken. Kijk eens wat vaker naar waar een product nou eigenlijk vandaan komt en of het wel duurzaam is.

β€œOh god, toch niet weer zo’n β€˜geitenwollen sokken hippie’ heβ€œ hoor ik je denken.

Nou nee. Je hoeft geen suffe ecolover te zijn omΒ iets liefsΒ te willen doenΒ voor de aarde. Je hoeft ook niet te stoppen met je oksels scheren, alleen nog maar groenten uit eigen tuin te eten en alles dat wordt gezien als ongezond (alcohol!) af te zweren. Óók als je geen avocado-verslinder, fervente hummus-liefhebber of veganist van het eerste uur bent, kan je je bijdrage leveren. Met een kleine aanpassing in jouw beauty routine maak je een positieve impact op het milieu. En ieder beetje helpt! Combineer dat fijne gevoel dat ik eerder omschreef, de ontspanning die we allemaal nodig hebben, liefde voor de natuur en één van mijn grootste passies, handwerken, en dat is Cosy Up.

Een reactie op “Hoe het begon

  1. Lydia zegt:

    Vanmorgen in de regen (alweer) toch even naar de biologische markt in de Kweektuin (Haarlem) gegaan. Tot mijn verrassing zag ik daar Laura, een erg leuke collega vroeger.
    Nu met een kraam met heel leuke kleine producten voor baby’s en zeepjes enzo.
    Nu heb ik net deze week een klein neefje gekregen, dus ik was erg blij dat ik bij haar een paar sokjes van duurzaam materiaal kon kopen. Laura, leuk om je te zien, je hebt superleuke spullen. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.