5 redenen waarom handgemaakt beter is


Beter voor het milieu

In een tijd waarin we leven in een consumptiemaatschappij wordt tegenwoordig alles geproduceerd in grote aantallen. Alles moet ontzettend snel, we kopen veel en we willen constant iets anders. Machines draaien overuren om van alles en nog wat te produceren, en soms komen er geen eens meer mensenhanden in de buurt. Producten kunnen hierdoor voor spotprijzen aangeboden worden, ja dat klopt. Maar sta je er wel eens bij stil dat heel veel spullen in feite geproduceerd worden voor de vuilnisbelt? Juist veel van die goedkope dingen, die het meeste verkocht worden, gaan ook het kortst mee. En dat is toch hartstikke zonde! Om nog maar te zwijgen over de belasting die het heeft op onze prachtige planeet.

Sta je er wel eens bij stil dat heel veel spullen in feite geproduceerd worden voor de vuilnisbelt?

Bewust koopgedrag

Gelukkig heeft de wereld meer te bieden dan de eindeloze wegwerpcultuur en het gehaaste leven. Ik sta dan ook volledig achter de tegenbeweging: slow living. Dit klinkt natuurlijk ontzettend zweverig, maar is het eigenlijk helemaal niet. Het gaat over je leven even in een versnelling een tandje lager zetten. Hierdoor kan je meer genieten en bewuster leven, meer focussen op één ding. En dat trekt zich weer door naar je consumptiegedrag. In plaats van de gedachte ‘hebben hebben hebben’, doe je een bewuste keuze voor een aankoop. Je koopt iets als je er verliefd op bent en weet dat je er een lange tijd van kan genieten. Op deze manier raak je veel minder snel uitgekeken op spullen, zijn de producten die je koopt tijdloos en kan je je gekochte items echt koesteren.

Ambachtelijkheid

Achter producten die volledig handgemaakt zijn zit eigenlijk altijd wel een verhaal. De maker heeft er toch meestal een bewuste visie bij en steekt er veel tijd, liefde en aandacht in. En het zou toch eeuwig zonde zijn als die ambachtelijkheid verloren zou gaan? Dit is dan ook precies waarom ik zo verliefd ben geworden op handwerk.

Ieder jaar stond er een bejaarde dame op de markt, met haar handgemaakte spulletjes. En ze heeft mijn hart gestolen.

Handwerk, naald en draad, ambachtelijkheid; al toen ik klein was heeft het een speciaal plekje in mijn hart veroverd. Van één van mijn vroegste herinneringen toen ik samen met mijn moeder op de naaimachine een kussentje heb gemaakt, tot de laatste bijtring die ik zorgvuldig ingepakt op de fiets heb langs gebracht bij een klant.

Beleving

Voor mij is de beleving van een product ook heel anders als ik weet wie het gemaakt heeft en waar het vandaan komt. Toen ik klein was gingen wij graag op vakantie naar Frankrijk. We zijn een aantal jaar in dezelfde regio geweest met een ontzettend leuke markt in een schattig klein dorpje. Ieder jaar stond er een bejaarde dame op de markt, met haar handgemaakte spulletjes. En ze heeft mijn hart gestolen. Ik weet nog heel goed dat we ieder jaar blij waren om te zien dat dezelfde vrouw er nog vol trots stond. Ik maakte altijd even een praatje met haar (gelukkig kan ik aardig uit de voeten met mijn Frans) en je zag haar geniΓ©ten. De blijdschap en trots op haar gezicht om erkenning te krijgen voor haar werk en het kunnen delen van een gemeenschappelijke passie. Ik word er nog steeds blij van als ik er aan terug denk.

Op deze manier stop ik een beetje van mezelf in dat wat ik voor jou maak.

Uniek

Dat blije gevoel kan je doorgeven. Elk product dat ik maak gaat een proces door van (met het risico dat ik nu enorm zweverig klink) heel veel aandacht, tijd, plezier en liefde. Op deze manier stop ik een beetje van mezelf in dat wat ik voor jou maak. Omdat iets met de hand maken veel tijd kost, zijn de producten persoonlijker, mooier Γ©n duurzamer. En omdat ook alles met de hand gemaakt is, van het aftekenen en knippen van de stof, stikken op de naaimachine tot aan elke losse steek in het haakwerk, is ieder product uniek. Zelfs als ik hetzelfde product maak, kunnen er nog minimale verschillen zitten tussen verschillende exemplaren. En zo geef ik een beetje van Cosy Up en het verhaal er achter aan je mee.

Daarom kan je bij Cosy Up unieke handgemaakte cadeaus vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.