Lief voor jou, lief voor de aarde!

β€œOh god, toch niet weer zo’n β€˜geitenwollen sokken hippie’ heβ€œ hoor ik je denken. Nou nee. Je hoeft geen suffe ecolover te zijn om iets liefs te willen doen voor de aarde. Je hoeft ook niet te stoppen met je oksels scheren, alleen nog maar groenten uit eigen tuin te eten en alles dat wordt gezien als ongezond (alcohol!) af te zweren. Óók als je geen avocado-verslinder, fervente hummus-liefhebber of veganist van het eerste uur bent, kan je je bijdrage leveren. Met een kleine aanpassing in jouw beauty routine maak je een positieve impact op het milieu. En ieder beetje helpt!

Ik gebruik al jaren wattenschijfjes. Net zoals de meeste vrouwen heb je dit nou eenmaal nodig om elke dag om je make-up te verwijderen en je gezicht te reinigen. En net zoals met heel veel dingen die je dagelijks gebruikt, denk je er eigenlijk helemaal niet zo vaak over na waarΓ³m je dit gebruikt. (Jij wel?)

Totdat je je er bewust van wordt dat er ook alternatieven zijn. Afhankelijk van wat voor make-up je gebruikt (foundation, waterproof, crème mascara etc) kan het zijn dat er natuurlijk wat meer of minder wattenschijfjes nodig zijn. Maar dan nog. Het aantal dat je uiteindelijk in totaal gebruikt blijft schrikbarend hoog.
Een klein rekenvoorbeeldje. Stel, je gebruikt elke dag drie tot vier wattenschijfjes. Valt best mee toch?
Totdat je gaat rekenen. Het komt namelijk al gauw neer op pak hem beet 90 tot 120 wattenschijfjes per maand! Als je dit op jaarbasis bekijkt (schrik niet) gooi je al gauw 1095 wattenschijfjes per jaar weg! En dat is dan met slechts drie stuks per dag (1095). Met vier wattenschijfjes per dag tik je net niet de 1500 in een jaar aan (1460).

Door deze wegwerpschijfjes in te wisselen voor een duurzaam alternatief zoals wasbare wattenschijfjes, verminder je de hoeveelheid afval die we met zijn allen creΓ«ren. Als je dit kan voorkomen en zo een beetje kan bijdragen aan een gezondere wereld, waarom zou je die kans laten schieten?

Na ongeveer mijn hele leven dagelijks wattenschijfjes te hebben gebruikt, denk ik dat ik inmiddels toch wel een paar leuke etentjes had kunnen bekostigen. Nu zijn gewone wattenschijfjes natuurlijk niet de allerduurste aanschaf die je ooit zal gaan doen. Een voordeelpak met 240 stuks kan je al krijgen voor zo’n €1,99. Vanwege de prijs zal je het tot nu toe niet per se hebben hoeven laten. Maar toch. Als je er van uit gaat dat je deze wattenschijfjes blijft kopen en ook weer weggooit, terwijl er ook een duurzaam alternatief bestaat, dat zowel beter is voor het milieu Γ©n je portemonnee, is het toch zonde om niet over te stappen? Als je het geld elke maand opzij legt wat je nu uitspaart op de wattenschijfjes, kan je op de lange termijn mooi een keertje extra uit eten. En nog een bijkomend extraatje: de herbruikbare wattenschijfjes kan je tenminste ook nog scoren in toffe kleurtjes.

Eindconclusie: zo suf is het helemaal niet om wat liever te zijn voor onze aarde! Ik ben om! Jij ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.