Wat is nou eigenlijk amigurumi?

Amigurumi (編み包み)

In de hedendaagse haakwereld zijn ze niét meer weg te denken. In allerlei kleurtjes en variaties kan je ze vinden. Van superschattig tot extreem klein, van griezelig tot gigantisch groot, ze zijn er in alle soorten en maten. De door velen oh-zo-geliefde amigurumi.

Amigu-wie?
Vaak als ik vol enthousiasme zit te ratelen tegen mensen over mijn haakwerk, vergeet ik nog wel eens dat niet iedereen even bekend is met alle termen en kreten die er zijn in haakland. Amigurumi is er zo eentje. Voor mij is dit inmiddels een oude vertrouwde, maar het woord heeft regelmatig nog bijwerkingen van mensen die het hakkelend proberen uit te spreken tot mensen die me aankijken alsof ze water zien branden.

Ma-haar, wat is het nou?? Amigurumi, oftewel, 編み包み,als je Japans een beetje goed is. Het woord stamt af van de Japanse woorden “ami”, wat gebreid of gehaakt betekent, en “nuigurumi”, wat je letterlijk kan vertalen als ‘gevuld speelgoed’. Als je dit naar een beetje fatsoenlijk Nederlands vertaalt, betekent amigurumi zoiets als ‘kleine knuffel’. Zo, nu weet ook jij wat amigurumi is!

Wat heb je nodig voor amigurumi?
Eigenlijk helemaal niet zo veel! Een leuk patroon, een haaknaald, garen in kleurtjes naar keuze, een wolnaald (je weet wel, zo eentje met een stompe punt) om de onderdelen aan elkaar te kunnen zetten, wat vulling en (afhankelijk van je patroon) oogjes voor je knuffeltje. En dan ben je klaar om te gaan!

Hoe begin je?
Oke tof! Maar heb je nu nog steeds geen flauw idee waar je moet beginnen? Of wat je leuk vindt om te maken? Mijn advies: begin niet te moeilijk. Het is vooral ontzettend leuk om een project waar je aan begint ook daadwerkelijk af te ronden. Dat geeft voldoening! En wie vindt dat nou niet fijn? Ik zal daarom hier een aantal kleine projecten op een rij zetten die leuk zijn om mee te starten.

Amigurumisten
Één van mijn favoriete designers is Christel Krukkert. Pakweg tien jaar geleden is zij begonnen met het ontwerpen en uitgeven van Nederlandstalige haakpatronen voor allerlei leuke beestjes. Haar patronen zijn duidelijk, goed uitgeschreven en ook ideaal als beginner. En nee dat zeg ik niet omdat ik reclame wil maken. Het zit namelijk zo: jaaaren geleden kocht ik mijn eerste boekje van haar, wat ook gelijk haar eerste haakboek bleek te zijn. Ik had al wel eens knuffeltjes gehaakt, maar ik kreeg eigenlijk pas echt de smaak te pakken na haar patronen! Inmiddels zijn er al meer dan 15 haakboeken van haar hand verschenen, dus er is keuze genoeg!


Dit lieve gansje is een gratis patroon van Christel, wat je hier kan vinden.


En ook dit feestelijke beertje is een gratis patroon van haar. Hier wordt je toch blij van?
Christels allernieuwste boek, vol met boerderijbeestjes, komt Maart dit jaar uit en kan je hier alvast reserveren!

Vindt je het toch makkelijker om te starten met een knuffeltje dat uit niet al te veel onderdelen bestaat? Dan moet je zeker eens kijken bij de kleurrijke patronen van Herriët van Stip & Haak. Ook zij heeft zowel gratis als betaalde patronen. Zeker als je nog aan het ontdekken bent of het amigurumi haken wel iets voor jou is, is het natuurlijk leuk om te starten met een gratis patroon. Konijntje Pluis van Stip & Haak is hier uitermate geschikt voor. De patronen zijn vrolijk en zeker niet te moeilijk voor een beginner. Of wat dacht je van dit leuke Slakje Sofie?

Je kan natuurlijk ook kijken naar iets heel anders dan gehaakte dieren. Wat dacht je van een Klavertje Vier? DenDennis, de hakende man van ons land, is inmiddels een grote naam in de haakwereld. Met zijn vrolijke ontwerpen en knuffels met een knipoog, is dit ook zeker een ontwerper die je niet mag missen. Heb je nu jeukende handen en wil je absoluut een boek aanschaffen om meer van dit soort toffe amigurumi te maken? Dan is het boek Heel veel knuffels haken van DenDennis zeker een aanrader. Hier staan hele leuke patronen in zoals bijvoorbeeld het Feestvarken, de Pakezel en DenDennis zelf.


Een stapje moeilijker mag wel

Denk je nu, ja hallo, dit kan ik allemaal allang! Dan is het natuurlijk ook wel leuk om wat voorbeelden te zien van Amigurumi Next Level. Ik vind zelf het boek Amigurumi Hartendiefjes van Erinna Lee echt prachtig.

Of wat dacht je van deze fleurige bloemenpoppen? Bas den Braver, beter bekend als Zabbez, is nog zo’n bekende hakende man die een heel boek heeft uitgebracht met de mooiste bloemenpoppen.

En als je het liever zelf wil bedenken is het boek van Kerry Lord heel leuk. In dit boek vol met monsters, krijg je de mogelijkheid om zelf te kiezen uit verschillende koppen, armen en poten, waardoor je lekker alles kan husselen. Op deze manier kun je eindeloos variëren met de monsters die je kan maken. Én je kan meteen een beetje zelf ontwerpen!

Ik hoop dat je genoeg inspiratie hebt op kunnen doen en je nu net op de fiets bent gesprongen om je amigurumi startset te verzamelen! Succes! En als je iets hebt gemaakt vind ik het natuurlijk onwijs leuk als je me tagt op Instagram of Facebook om dit met me te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.